Logo
70 70 29 29 kundeservice er lukket
  • MandagLukket
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • TorsdagLukket
  • FredagLukket
  • Lørdag8-22
  • SøndagLukket
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop

Få renset luften – tre maskiner, der hjælper dig med indeklimaet

Den ideelle luftfugtighed skifter med årstiderne. Om vinteren bør den ligge mellem 20 og 40 %, mens det om sommeren ikke er noget problem, hvis den nærmer sig de 60 %. Luftfugtigheden er ikke konstant i et rum. For eksempel tilfører du selv fugt til rummet, og det samme gør dine potteplanter, din madlavning, gulvvask og en masse andre ting. Omvendt kan brændeovne og radiatorer være med til at udtørre luften. Men hvad skal vi gøre ved det?

Mål selv din luftfugtighed

Inden du giver dig i kast med tage en maskine til hjælp, skal du overveje dit behov. Du kan nemlig selv måle luftfugtigheden med et såkaldt hygrometer, som du kan få billigt i de fleste gør-det-selv butikker eller i større supermarkeder som Føtex og Bilka. Mål luftfugtigheden i dit hjem og vurder, om der enten er for tørt eller for fugtigt. Det kan også være, at du allerede selv har en fornemmelse af, om indeklimaet skal have en hjælpende hånd.

Hvad kan du gøre ved for høj eller lav luftfugtighed?

Hvis luftfugtigheden er for høj, tilføjer du for meget fugt til luften. Til at starte med kan du overveje at lufte ud oftere og bruge emhætten, når du laver mad. Det er også en god idé at tørre tøjet udenfor, hvis det kan lade sig gøre. Er luften omvendt meget tør, kan du eventuelt skrue ned for varmen eller bruge brændeovnen mindre. Igen er det også en god idé at lufte ud oftere. Hvis det ikke hjælper, skal du ikke fortvivle - der er stadig hjælp at hente.

Luftfugteren

En luftfugter producerer damp, som absorberes i luften og derved tilføjer fugtighed. Hvis du har den tændt natten over, kan den også hjælpe dig af med tør og irriteret hud. Derfor kan det være en god idé med en luftfugter, hvis du lider af eksem eller andre hudsygdomme. Videnskab.dk forklarer desuden, at en luftfugter kan være med til at reducere mængden af influenza-partikler i luften, men at det endnu ikke er dokumenteret, om det også mindsker risikoen for at blive syg.

Hvis du er på udkig efter en luftfugter, skal du vælge en model, der passer til det rum, den skal stå i. Pas på med ikke fugte luften for meget, fordi en høj luftfugtighed kan føre til mug og skimmelsvamp. Du kan se vores udvalg af luftfugtere her.

Luftrenseren

Hvis luften føles tør, men luftfugtigheden ikke er lav kan det være problemer med støv. Derfor kan det i stedet være en god idé med en luftrenser, der fjerner støv og andre generende partikler fra luften. Astma-Allergi Danmark anbefaler ikke direkte en luftrenser til astmatikere, men skriver, at nogle astmatikere fortæller, at de har fået det bedre efter at have købt en luftrenser.

Affugteren

Hvis rummet er for fugtigt, er det oplagt at investere i en affugter. Den fungerer ved at opsamle fugten i rummet i en vandtank for derefter at sende luften tilbage i rummet. Nogle modeller kan også udstyres med et kulfilter, der kan fjerne lugt.

Fordelen ved en affugter er, at den ikke medfører noget energitab til omgivelserne, fordi du ikke behøver at lufte ud. En affugter kan ikke kun hjælpe dig med indeklimaet i hjemmet, den kan også hjælpe med at fjerne fugt fra kælderrum, skure og andre rum, hvor der kan være problemer med fugt. Bemærk, at Astma-Allergi Danmark ikke anbefaler en affugter, fordi den ikke fjerner allergener fra luften.

Der er stor forskel på, hvor store rum en affugter kan bruges i. Nogle modeller fungerer bedst i små rum, mens andre kan bruges i ekstra store rum på mere end 200 m2. Du finder vores udvalg af affugtere her.

Sundhed & personlig pleje
Indeklima

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk