Logo
70 70 29 29 kundeservice er lukket
  • MandagLukket
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • TorsdagLukket
  • FredagLukket
  • Lørdag8-22
  • SøndagLukket
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Vasketøj

Får tøjet huller i vaskemaskinen? 6 tips til at løse problemet

De fleste af os har oplevet det. En t-shirt kommer ud af vaskemaskinen med bittesmå huller i stoffet, som ikke var der før. Hullerne vokser sig langsomt større, og til sidst er der ikke andet at gøre end at smide t-shirten ud. Hvad sker der egentlig inde i vaskemaskinen, når hullerne opstår – og hvordan stopper du det?

1. For meget tøj i maskinen

Det er fristende at proppe alt det tøj i vaskemaskinen, der overhovedet kan mases derind. Du sparer måske en vask og kan nå alt vasketøjet på én gang. Desværre er det af flere årsager en dårlig ide at overfylde maskinen.

For det første belaster det tromlen og motoren, og det har også en anden følgevirkning: Det øger risikoen for skader på dit tøj ganske betragteligt.

Tøjet kan sætte sig fast

Tøjet kan nemlig sætte sig fast mellem dørpakningen og tromlen eller mellem dørpakningen og glasset i døren. Dørpakningen er den gummiring, som sidder i vaskemaskinens åbning, og som sikrer, at lågen slutter helt tæt.

Egentlig er vaskemaskiner designet sådan, at tøjet ledes væk fra området – men er maskinen overfyldt, er der ikke plads til at lede tøjet væk. Sidder tøjet stadig fast i pakningen, når centrifugeringen går i gang, kan du næsten selv forestille dig resultatet - og det er ikke kønt.

LÆS OGSÅ:Vasker du også forkert? 7 tips til at passe bedre på dit tøj

2. Tøj i dårlig kvalitet

Mange oplever især de små huller i lette t-shirts og bluser. De får helt små, næsten mikroskopiske huller, selv om alt andet i vaskemaskinen ikke har lidt overlast. Hvis det kun er dine t-shirts, der får huller - kan det så virkelig være vaskemaskinens skyld?

Det korte svar er nej. Vaskemaskinen er sikkert uskyldig, og problemet hænger med al sandsynlighed sammen med blusernes kvalitet. Som forbrugere er vi sat i lidt af en jungle, hvor det ikke er let at gennemskue kvaliteten, for den hænger ikke altid sammen med prisen. At en t-shirt er produceret i Asien er heller ikke ensbetydende med dårlig kvalitet. Der er derfor ikke meget andet at gøre end at prøve dig frem og finde en kvalitet, som fungerer for dig og din vaskemaskine.

3. Det forkerte vaskeprogram

Hvor mange vaskeprogrammer har din vaskemaskine – 10, måske 20? Og er du ligesom de fleste af os andre, bruger du 3 eller 4 forskellige programmer. Størstedelen af danskerne læser derudover ikke vaskeanvisningerne i tøjet, og måske ved vi ikke engang, hvad de betyder.

panel vaskemaskine-246239-edited

Især for de mere sarte tekstiler kan det være kritisk, hvis du udsætter dem for en hårdere behandling, end de er skabt til. Det gælder både længden af vaskeprogrammet, og hvor hårdt maskinen centrifugerer. Pas derfor på med spareprogrammerne, når du vasker fine tekstiler - de kører nemlig i længere tid for at spare vand, og det betyder også, at dit tøj belastes i længere tid.

LÆS OGSÅ: Hvad betyder vaskesymbolerne på tøjmærket?

4. Forkert brug af vaskemiddel

Bruger du over længere tid vaskemiddel af for dårlig kvalitet, kan du skade fibrene i tøjet. Det giver ikke huller lige med det samme, men med tiden vil dit tøj blive mere skrøbeligt, og det øger risikoen for de små, men irriterende huller.

Kritisk for sarte tekstiler

Den umiddelbare skade kan til gengæld opstå, hvis du vasker sarte materialer med det forkerte vaskemiddel. Bruger du ikke vaskemiddel specielt til uld og silke - dvs. uden enzymer - risikerer du at ødelægge fibrene, og så er tøjet ikke til at redde.

*LÆS OGSÅ: 5 tips til at vaske uld på den rigtige måde

5. Tøjet bliver skadet af andet tøj

Forbereder du ikke dit tøj på at komme i vaskemaskinen, kan du risikere at ødelægge andre stykker tøj. Vi kender alle sammen de gode råd, men husker vi at følge dem? Luk lynlåse og knapper, vend vrangen ud og tøm lommerne. En skrue i en lomme kan gøre stor skade, hvis den bliver centrifugeret med 1600 omdrejninger i minuttet i en fyldt vaskemaskine.

Tag en vaskepose i brug

Nogle stykker tøj er ekstra meget i risikozonen for at få huller eller løse tråde - det kan f.eks. være strik eller tøj med blonder. Når du vasker dem, kan det være en god ide at tage en vaskepose i brug. Så er du sikker på, at de ikke tager skade af lynlåse eller andre ting, der kan sætte sig fast og rive huller.

jeans med åben lynlås

6. En helt anden forklaring

Problemet kan også opstå et helt andet og mere uventet sted end i vaskemaskinen. Flere har nemlig oplevet, at deres bordplade af sten, træ eller granit kan give bittesmå huller i tøjet. Det kan f.eks. være på badeværelset, når du læner dig ind mod spejlet, eller når du står og laver mad i køkkenet.

Tag derfor et forklæde på, når du arbejder i køkkenet og beskyt dit tøj på badeværelset ved f.eks. at lægge et håndklæde på kanten af bordet - måske løser det problemet.

Sidste udvej

Har du været listen igennem, og er du helt sikker på, at du ikke laver nogen af de nævnte fejl? Først da bør du overveje at kontakte en tekniker. I langt de fleste tilfælde handler det nemlig om, at vi bruger vores vaskemaskiner forkert, fordi vi ikke lige får taget os sammen til det eller måske ikke ved bedre.

Husk, at din vaskemaskine ikke gør forskel på det tøj, du putter i den. Dukker hullerne altid op i en bestemt slags t-shirt eller i et bestemt materiale, skyldes det næsten altid et af punkterne på listen - og ikke vaskemaskinen. Som udgangspunkt er vaskemaskinen ikke i stand til at skade dit tøj, medmindre den bruges forkert. Er der kommet huller i tøjet, kan du derfor trøste dig med, at det som regel er let at løse problemet ved at ændre dine vaner en lille smule.

Flere gode vasketips til dig

Kilde: ukwhitegoods.co.uk

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk