Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Opskrifter

Friske eller frosne - hvornår er frugt og grønt bedst?

Det logiske svar på spørgsmålet ville for de fleste være, at den friske frugt både smager bedst og er sundest. Men det er ikke hele sandhen. Vi ser nærmere på fakta om næringsstoffer, transport og smag.

Hvad betyder ”frisk”?

Når vi i daglig tale snakker om ”friske” frugter og grøntsager, bruger vi en ret bred definition. Hvis du har en brombærbusk i haven, og du plukker et brombær, så er det friskt. Men går du i et supermarked og køber en pakke brombær fra grøntafdelingen, vil det for de fleste også føles som friske brombær – i hvert fald i forhold til de frosne.

Råvarerne i grøntafdelingen har dog ofte haft en lang rejse, inden de er landet på hylderne, og undervejs har de afgivet en masse næringsstoffer. De frosne frugter og grøntsager er derimod blevet frosset ned kort tid efter, de blev høstet.

Så selvom de mister en del af næringsindholdet ved nedfrysningen, beholder de langt de fleste næringsstoffer, indtil du åbner pakken derhjemme. Så skal du vælge de friske eller frosne?

lokal frugt

Lokalt, friskt og økologisk er bedst

Friskplukket frugt har naturligvis den bedste smag og indeholder flest næringsstoffer. Hvis du har mulighed for at købe økologiske, lokalt høstede frugter eller grøntsager – og du spiser dem hurtigt efter købet – får du det bedste resultat.

Men det er ikke altid hverken praktisk eller økonomisk at handle lokale madvarer. Og når vi kigger på frugt og grønt i supermarkedet, kan det faktisk være en god idé at springe supermarkedernes grøntafdelinger over.

Gå direkte i frysedisken

Hvis du er endt i supermarkedet, kan du lige så godt sætte kursen mod frysedisken. Frisk frugt og grønt når nemlig typisk at afgive flere vitaminer undervejs, end de frosne grøntsager afgiver i forbindelse med nedfrysningen. Varme, lys og luft tærer på dem, lige fra de høstes til de spises. I den forstand er de frosne råvarer altså et bedre valg end de (butiks)friske.

Frossen frugt og grønt mister en del af deres næringsstoffer i forbindelse med nedfrysningen, men når først de er frosne, bremses nedbrydningen af næringsstofferne. Derfor har de frosne bær det samme næringsindhold, uanset om du spiser dem i morgen eller om 2 måneder.

frugt i supermarked

Ingen dårlige årstider for frosne frugter og grøntsager

En anden fordel ved at tage frugt og grønt fra fryseren er, at de er i sæson hele året, fordi de bliver høstet og frosset ned, mens de er bedst. Når det kommer til frugt og grønt, anbefales det ofte at følge årstiderne, fordi du på den måde får de friskeste og mest velsmagende råvarer. Skal du have en lækker jordbærsmoothie i november, kan du altså med ro i sjælen købe frosne jordbær – de er sikkert også billigere.

Sundhed & personlig pleje

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk