Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Hvidevarer
Guides

Guide: Hvad er forskellen på LowFrost og NoFrost?

Er du i tvivl om forskellen på LowFrost og NoFrost? Det kan være svært at vælge den rigtige fryser, og producenternes mærkelige betegnelser gør det ikke ligefrem nemmere. Vi forklarer forskellen på LowFrost og NoFrost og fordele og ulemper ved afrimningsfrie frysere.

Hvordan fungerer en fryser?

Din fryser / dit amerikanerkøleskab udnytter en forholdsvis simpel reaktion: Gas køler ned, når det udvides og varmer op, når det komprimeres. Derfor er der en konstant bevægelse af gas i rørene i din fryser. Inde i fryserummet er rørene brede, så gassen køles ned, når den bevæger sig gennem rørene. Uden for fryseren er rørene smalle, og en kompressor sørger for at komprimere gassen, så den varmes op. På den måde trækkes varmen med gassen ud af fryserummet.

Hvorfor opstår der rim i fryseren?

Rim i fryseren dannes, når varm luft blandes ind i nedfrysningssystemet. Det sker for eksempel, når døren til fryseren åbnes. Luften køles ned, og der dannes rim. Det starter typisk tæt på fordampningsrørene, fordi det er det koldeste område i fryseren, men spreder sig gradvist rundt i hele fryseren.

LÆS OGSÅ: Sådan afrimer du din fryser

tilfrosset fryser

LowFrost begrænser rim

I en LowFrost-fryser er fordamperen flyttet ud af selve fryserummet, hvilket betyder, at der dannes markant mindre rim. Den varme luft kommer nemlig ikke i direkte kontakt med rørene. Derfor skal LowFrost-frysere typisk kun afrimes én gang om året frem for de 4-5 gange årligt, der anbefales til almindelige frysere.

NoFrost forhindrer rim

NoFrost-frysere har også flyttet fordamperen ud af selve fryserummet, men har en indbygget opvarmningsfunktion, hvor fordamperen regelmæssigt varmes op. Det sker omkring 4 gange dagligt og tager mellem 15-30 minutter. Opvarmningen sørger for at afrime fordamperen, så du slipper for selv at gøre det.

En ventilator i selve fryserummet sørger samtidig for, at den kolde luft hele tiden er i bevægelse. Dermed dannes der heller ikke rim på madvarerne eller på indersiden af fryserummet.

LÆS OGSÅ: 5 ting du skal vide, inden du køber ny kummefryser

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/30-iPebzdbk

Fordele og ulemper sammenlignet med en almindelig fryser

Den helt åbenlyse fordel ved at vælge Low- eller NoFrost er selvfølgelig, at du skal afrime markant mindre eller slet ikke. Det betyder også, at dine frostvarer ikke fryser fast på hinanden, og du kan altid se, hvad du har i fryseren, fordi maden ikke er dækket af rim. Der er dog et par andre overvejelser, der er værd at tage med, inden du vælger din fryser.

Energiforbrug

NoFrost-systemet bruger mere energi end en traditionel fryser. Til gengæld bruger den traditionelle fryser mere energi, jo mere tilrimet den er. Derfor kan det være svært at sige, præcis hvilken type fryser, der bruger mest energi. Men umiddelbart skal du altså forvente, at en NoFrost-fryser har et større forbrug – i hvert fald på papiret.

Kapacitet

Low- og NoFrost-systemerne fylder en smule mere. Så hvis du har en traditionel fryser og en NoFrost-fryser i samme størrelse (højde x bredde x dybde), vil Low- eller NoFrost-modellen have plads til lidt mindre i fryserummet.

frostfri fryser

Problemer, hvis strømmen går

Hvis uheldet er ude, og strømmen går i dit hjem, hjælper rimen i en traditionel fryser med at holde dine frostvarer kølige. I en NoFrost-fryser er der ingen rim, så dine madvarer tør derfor hurtigere op. Det er heldigvis sjældent et problem, men du kan altså risikere at skulle smide frostvarerne ud, hvis din NoFrost-fryser ikke er tilsluttet i nogle timer.

Ingen ubehagelige lugte

Fordi luften i en NoFrost-fryser hele tiden er i bevægelse, begrænser det også ubehagelige lugte i fryserummet.

Flere frysetips

Kilder: howstuffworks.com og wikipedia.org

Casper fra whiteaway

Casper hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han kaffenørd, som går utroligt meget op i en velsmagede kop kaffe.

Favoritter

Luk