Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Vasketøj

Kan eddike erstatte skyllemiddel?

Der er mange argumenter for at undgå skyllemiddel, og to af de vigtigste er forurening af grundvandet og udvikling af allergi. Et gammelt husråd siger, at ganske almindelig eddike fungerer lige så godt som skyllemiddel, men passer det?

Hvorfor overhovedet bruge skyllemiddel?

I de senere år har skyllemiddel været udskældt. Det indeholder tensider, som er svært nedbrydelige i miljøet, og som ledes ud med spildevandet. Derudover er der i meget skyllemiddel tilsat parfume, som øger risikoen for at udvikle parfumeallergi - en allergi, som bliver der hele livet. Så hvorfor er det stadig så svært at sætte skyllemidlet på hylden?

Gør tøjet blødere og mindre krøllet

Når du bruger skyllemiddel, lægger tensiderne sig som en hinde rundt om tøjets fibre. Det betyder, at fibrene i tøjet ikke hele tiden gnider mod hinanden og dermed slides mindre, og det gør tøjet mere blødt og medgørligt. Hinden forhindrer også tøjet i at krølle helt så meget, som det ellers ville.

Reducerer statisk elektricitet

Det isolerende lag, som skyllemidlet lægger omkring tøjets fibre, modvirker statisk elektricitet. Især syntetiske materialer bliver let elektrisk ladet og udveksler elektroner med omgivelserne – det er det, der sker, når du får små stød eller kan høre trøjen knitre, når du tager den af.

Gør tøjet mere vandafvisende

Stoffets karakter ændrer sig, når skyllemidlet lægger sin hinde på det. Fordi de fleste skyllemidler er vandafvisende, bliver tøjet det også i højere grad. Det betyder også, at der ikke så let opstår svedpletter.

Kan eddike det samme?

Lad det være sagt med det samme: Eddiken kan klare en del af opgaven, men den er ikke noget vidundermiddel. Ser man på de miljømæssige konsekvenser ved at bruge skyllemiddel, kan det dog godt være, at eddikens lidt mere begrænsede bidrag egentlig er godt nok.

Eddike blødgør også

Når du kommer eddike i vaskemaskinen, bliver kalkrester fra vandet og rester af vaskemiddel lettere skyllet af tøjet. Det betyder også, at tøjet bliver blødere – men dog ikke så blødt som ved brugen af skyllemiddel, og eddike forhindrer heller ikke tøjet i at krølle. Til gengæld er det en fordel, at eddiken løsner de gamle stoffer i modsætning til skyllemidlet, der indkapsler dem. Indkapsling af kalk og gammelt snavs kan nemlig betyde, at tøjet bliver ekstra svært at få rent.

kurv med håndklæder

Vinder ikke over statisk elektricitet

Statisk elektricitet kan eddiken ikke stille noget op imod.  Det er dog værd at huske, at kun de syntetiske materialer som f.eks. akryl påvirkes af problemer med elektriciteten.  En måde at løse problemet på kan derfor også være at købe tøj af naturlige materialer.

Er skyllemiddel helt udelukket?

Når det gælder miljøvenlighed, er eddiken den store vinder – men som du kan læse i artiklen, kommer den også til kort på nogle punkter. Er det så ok at finde skyllemidlet frem en gang imellem?

Skån miljøet mest muligt

Vasker du meget syntetisk tøj, kan den statiske elektricitet og de små stød være fantastisk irriterende, især i vinterhalvåret. Føler du dig nødsaget til at gribe flasken med skyllemiddel, bør du kun bruge den til vask af syntetisk tøj og i begrænsede mængder for at belaste miljøet mindst muligt.

Undgå parfumen

Ryger der en gang imellem skyllemiddel i vaskemaskinen, kan du også gå efter mærket med den blå krans. Produkter med den blå krans er godkendt af Astma-Allergiforbundet og indeholder ikke parfume. Du skal blot huske på, at det ikke automatisk gør produktet miljøvenligt – kun allergivenligt.

Kilder: Astma-Allergi Danmark, Samvirke.dk og dr.dk

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk