Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Guides

Guide: Hemmelighederne bag den perfekte kop kaffe?

Har du også siddet på din stamcafé eller hjemme hos en ven og tænkt: ”Hvad gør de rigtigt, siden kaffen smager så godt?” Så er der godt nyt – vi er nemlig klar til at afsløre alle hemmelighederne for dig. Her kan du læse 5 tips til, hvordan du sikrer dig den bedste kaffeoplevelse.

1. Hold udstyret pinligt rent

Selvom det aldrig er specielt sindsoprivende at holde noget rent, er det i dette tilfælde måske det mest afgørende for at få en god kop kaffe.

En ren kaffemaskine giver bedre smag

Brygger du din kaffe på en helt almindelig kaffemaskine, er det vigtigt at holde kande og filter rene. Som minimum bør de skylles efter hver brygning, men hvis du kan gøre det til en god vane hurtigt at tage børsten og lidt sæbe, gør det kun smagen af kaffen bedre.

Det er måske for ambitiøst at gøre kaffemaskinen ren hver eneste dag, men sørg i hvert fald for at holde den så ren som muligt.

Stempelkande og andre manuelle bryggemetoder

Er stempelkanden din hjælp i nøden, når du trænger til et skud koffein, er rengøringen lige så vigtig. Og ja – også her får du det bedste resultat ved at vaske den op efter hver brygning.

I stempelkander sidder der kaffegrums tilbage i filtret, og derfor er det vigtigt at skille den ad og vaske med sæbe. Husk også at vaske glaskanden og låget, hvor kaffen hældes ud.

Afkalkning af kaffemaskinen

Afkalkningen af kaffemaskinen kan du klare billigt, nemt og miljøvenligt med husholdningseddike.

  • Kom en del vand og en del eddike i vandbeholderen og lad kaffemaskinen brygge halvdelen.
  • Lad den stå i 20-30 minutter.
  • Herefter køres resten igennem.
  • Til slut lader du kaffemaskinen brygge et par gange med rent vand for at rense igennem og undgå eddikesmag i aftenkaffen.

Espressomaskinen er lidt mere avanceret

Ved espressomaskiner er det bedste tip at se, hvad den medfølgende vejledning siger, da mange espressomaskiner er avancerede og har bestemte rensningsmetoder. Hvis din maskine har en mælkeskummer, skal den gøres ren, hver gang du har brugt den.

Husk elkedlen

Koger du vand i en elkedel til at hælde over bønnerne i stempelkanden? Så bør den også afkalkes jævnligt, så der ikke er et hvidt kalklag i den. Du kan igen med fordel bruge husholdningseddike.

Se vores tilbehør og rengøringsudstyr til din kaffemaskine her

2. Vælg de rigtige kaffebønner

Stort set alle kaffebønner har været mellem et par hænder, og hele processen fra plukningen af det friske kaffebær og til din kaffemaskine er en lang rejse. Samtidig kan den lille bønne gøre en enorm forskel for din kaffeoplevelse.

forskellige kaffebønner

Bønnerne skal passe til bryggemetoden

Det er altafgørende at de bønner, som du bruger passer til bryggemetoden. Bønner til espressomaskiner er som udgangspunkt ristet hårdere end bønner til filterkaffe. Jo hårdere bønnen er ristet, jo mere brændt smager den. Med andre ord: Jo hårdere en bønne ristes, jo mindre kan du smage den enkelte bønnes smagsnuancer.

Hvis du bruger forkerte bønner, vil du få en kaffe, som udvinder en brændt og besk smag. Brygger du espresso på en meget lysristet bønne, vil smagen derfor oftest ikke være i balance og omvendt - hvis du brygger filterkaffe eller stempelkaffe på en meget mørkristet bønne, vil den smage kraftigt, uden at du kan smage bønnens karakteristika.

Bønnerne skal være ristet for nylig

Generelt skal kaffe være så friskt ristet som muligt - helst inden for 3 måneder. På kaffe købt i supermarkedet kan du oftest finde produktionsdatoen ved at trække et år fra "mindst holdbar til". Nogle kaffe-entusiaster kan faktisk smage, om der er gået kort eller lang tid efter ristningen – så bare kom i gang med at smage efter!

Tip! Kaffen smager bedst mellem 5 dage og 2 uger efter ristningen. Husk at opbevare den i lufttæt emballage.

Skal kaffen opbevares på køl?

Det kan være en god ide at opbevare kaffen på køl, hvis du skal på ferie eller kun sjældent brygger kaffe. Generelt anbefaler vi, at du ikke tager kaffen ind og ud af køleskabet eller fryseren, hver gang den skal bruges, fordi bønnerne kondenserer - dvs. at der dannes dug på dem, når temperaturen skifter. Det er altid bedst at brygge på tempererede bønner.

Det betyder noget, hvor kaffen kommer fra

De fleste kaffer består af blandinger fra f.eks. Sydamerika, Afrika og Indien. Groft sagt har den sydamerikanske kaffe fylde og sødme, hvor den afrikanske kaffe er mere syrlig og frugtig i smagen. Når kaffer blandes, er det derfor lettere at balancere og kontrollere smagen.

kaffebønner rå

Ved dyrere kaffe vil du opdage, at kaffebønnerne næsten altid kun har én oprindelse. Det giver en renere og mere smagfuld oplevelse i forhold til blandingskaffe. Nogle kaffer kommer sågar fra én enkelt mark – ligesom en god vin.

Pris og kvalitet hænger ofte sammen

Prisen og kvaliteten er tit forbundet, når det handler om kaffe - men prøv dig frem og find din egen favorit. Til hverdagsbrug kan du sagtens få fine resultater med en billigere kaffe.

Tip! Hvis du selv kværner, kan du sortere defekte bønner fra. Det kan være, de er knækket eller har små huller. Det kan også være de såkaldte quakers, som er markant lysere end resten af bønnerne. Det er oftest, fordi de er plukket for tidligt. Prøv at knække en af dem og duft til den eller knas den mellem tænderne - du vil dufte og smage noget, der minder om popcorn, og det smager ikke godt i kaffen.

Se vores udvalg af kaffebønner og tilbehør her

3. Kaffen skal kværnes rigtigt

En forkert kværningsgrad er ofte skyld i en dårlig kop kaffe. Som ved valget af kaffebønner afhænger det også her af, hvilken bryggemetode der benyttes.

kaffebønner i kaffekværn

Jo større kaffepartikler der bruges, jo længere tid skal kaffen være i kontakt med vandet for at trække smagen ud. Hvis kaffen er i kontakt med vandet i for lang tid, siger man, at det er overekstraheret. Det giver en smag, der er besk og uden den gode bitterhed. Hvis du brygger stempelkaffe, har du måske lagt mærke til, at det sidste sjat kaffe kan smage besk og ubehageligt.

Filterkaffe

Filterkaffe (kaffemaskine eller de manuelle pour-over-metoder) skal formales et sted mellem fint og groft. Hvis det er for groft, løber vandet for hurtigt igennem og trækker ikke nok smag med ud. Hvis det er for fintmalet, løber vandet for langsomt igennem. Det kan få kaffen til at smage besk, og i værste fald får det kaffen til at løbe ud over filterholderen.

Stempelkaffe

Til stempelkaffe skal der bruges groft formalet kaffe, for at filteret ikke stoppes. Dette gør, at kaffen skal være i kontakt med vandet i længere tid. Typisk siger man 4 minutter, men det afhænger reelt af, hvor groft kaffen er malet.

Espresso

For at brygge espresso skal der opbygges et højt tryk (omkring 9 bar), og dette opnås ved at male kaffen meget fint, så der opstår en stor modstand.

Er en formalet kaffe god nok?

Den traditionelle, formalede kaffe kan sagtens give en god og smagfuld kaffeoplevelse. Dog er kvaliteten varierende, og kaffen kan virke mindre frisk, da der ofte går lang tid fra den males til den drikkes. Køber du kaffe i specialforretninger, hvor de kan male på stedet, er det et godt valg. Herefter bør kaffen opbevares i en helt lufttæt beholder og drikkes inden for 14 dage.

Hvis du kværner selv

Kværner du selv kaffe, får du ofte en friskere og mere detaljerig kaffeoplevelse – men det afhænger i høj grad af kaffekværnen. Specielt ved billigere kaffekværne med kniv er det svært at sikre, at kaffen males korrekt og ensartet. Derfor kan det godt betale sig at købe en kaffekværn i god kvalitet.

Se vores sortiment af kvaffekværne her

4. Korrekt dosering og temperatur

En god og stabil brygning er det sidste, der skal til for at sikre en god kop kaffe. Den bestemmes af forholdet mellem kaffe og vand, kaffens formalingsgrad og temperaturen på vandet, når det kommer i kontakt med de formalede bønner.

kaffebønner overhældes med vand fra elkedel

Så meget kaffe skal du bruge

En tommelfingerregel er 5-6 g kaffe pr. 100 ml vand. Det er en fordel at afmåle med en køkkenvægt, men hvis du ikke har en ved hånden, svarer en spiseske med top til ca. 7 g kaffe. En kaffekop svarer til 150 ml vand.

Så varmt skal vandet være

Laver du en kop pulverkaffe med kogende vand, skal vandet være mellem 92-95 grader. Er det for koldt, mister kaffen aroma og smag og kan nemt opleves sur, og er det for varmt, ”skolder” man kaffen og får en besk og brændt smag.

Det er dog de færreste af os, der står med et termometer og måler efter. Derfor kan man som tommelfingerregel lade det kogte vand stå omkring et minut først.

5. Smag på kaffen!

Som kaffedrikkere må vi faktisk godt forvente  de helt store smagsoplevelser. Det kan nogle gange lyde, som om de kun findes på fancy kaffebarer, men det passer ikke. Med de tips, du nu har fået, kan du roligt påbegynde rejsen i kaffeland.

Prøv forskellige typer kaffe

Prøv eksempelvis at købe kaffe fra forskellige producenter, risterier og oprindelseslande og smag forskellen. Kaffe kan have noter af chokolade, farin, nødder, bær, fersken og citrusfrugter. På nogle kaffebarer kan du komme med til en ”cupping”, hvor man smager på mange forskellige kaffer på en gang. Det er ret sjovt, og du vil oftest nemt kunne smage forskel på de forskellige kaffer.

Prøv forskellige bryggemetoder

Prøv at ændre formalingsgraden. Prøv med lavere eller højere dosering – det kan godt være, at kaffen pludselig kan synes tynd, men det kan også afsløre nogle tidligere ukendte nuancer. Hvis du begynder at eksperimentere, bør du kun ændre på én ting ad gangen, så du kan holde styr på, hvilken ændring der gav dig en bedre eller en anderledes smagsoplevelse.

Stol på dine sanser

Sidst, men ikke mindst - stol på dine sanser! Du tror måske ikke, at du kan smage andet end ”kaffe”. Prøv evt. at brygge forskellige kaffer og smag dem op mod hinanden. Du vil hurtigt opdage, at du faktisk godt kan smage forskellen.

Se vores store udvalg af forskellige kaffemaskiner her

Kaffe

Casper fra whiteaway

Casper hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han kaffenørd, som går utroligt meget op i en velsmagede kop kaffe.

Favoritter

Luk