Logo
70 70 29 29 kundeservice er lukket
  • MandagLukket
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • TorsdagLukket
  • FredagLukket
  • Lørdag8-22
  • SøndagLukket
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop

Sådan sliber du køkkenknivene på den rigtige måde

Madlavningen bliver både lettere og sjovere, når du har gode knive ved hånden. Sløve knive kan let forvandle en enkel opgave som at snitte grøntsager til et besværligt projekt, hvor du krampagtigt forsøger at forhindre kniven i at glide og skære dig i fingrene. Har du investeret i gode knive, er du nok også interesseret i at holde dem skarpe. Hæng i, når vi viser dig, hvordan du bedst sliber knivene.

Japanske og europæiske knive

Forskellen mellem japanske og europæiske knive er både materialets hårdhed og æggens vinkel. Europæiske knive er lidt blødere med et noget tykkere blad. Æggen er slebet i en ca. 20-25 graders vinkel.

Japanske knive udføres i et hårdere materiale og kan derfor slibes i en mere spids vinkel, ca. 10-15 grader. Fordi japanske knive er hårdere, er det ikke alle slibemetoder, der kan bruges for at vedligeholde dem.

Forskellen mellem at stryge og slibe

En almindelig misforståelse er, at man kan slibe en kniv med et strygestål. Et strygestål sliber ikke kniven – det stryger den. Det betyder, at du fjerner mikroskopiske partiker, som løsner sig ved almindelig brug af kniven. Et strygestål retter æggen ud, men fjerner næsten ikke noget metal. Det har derfor ingen slibeeffekt. Se i videoen herunder, hvordan du bruger strygestålet rigtigt.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=uhzLuwBwYno

Der findes strygestål i forskellige slags metal:

  • Traditionelle strygestål passer til de europæiske knive, men er for bløde til at have nogen effekt på de japanske knive
  • Keramiske strygestål kan bruges til både japanske og europæiske knive
  • Diamantstrygestål er effektive til både europæiske og japanske knive, men æggen bliver grovere end med et keramisk strygestål

Med tiden bliver æggen rundet af strygestål. Når du oplever, at kniven bliver ved med at være sløv på trods af strygning, er det tid til at give den en grundig slibning i stedet.

Slibesten – for kniventusiasten

For den interesserede kniventusiast er slibestenen et velegnet slibeværktøj. Metoden er også fin til japanske knive, som har brug for en mere nænsom slibebehandling. Man fugter slibestenen og trækker kniven hen over overfladen.

Du vælger, hvor grov slibestenen skal være ved at se på kornstørrelsen. En grov slibesten med korn 200-300 bruges for at fjerne hak i æggen. Til hverdagsslibning passer en sten med korn 1000-1500. Finkornede slibesten på mere end korn 3000 polerer æggen til perfektion.

Øvelse gør mester

Det er ikke helt let at bruge en slibesten. Man skal øve sig i at holde den rette vinkel. Nedenfor finder du en video om, hvordan du bedst bruger en slibesten.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=24dVFfKN79g

Den nemme udvej – knivsliber med keramiske ruller

Synes du, det er lidt for ambitiøst med en slibesten, kan en knivsliber med keramiske rulleskiver være et godt alternativ. De er lette at bruge, og du skal ikke tænke på at holde kniven i den rigtige vinkel. Du skal blot sænke æggen ned i knivsliberen og trække kniven frem og tilbage. Derudover optager de nye knivslibere væsentligt mindre plads end slibesten.

For god til at være sand?

Ulempen ved en knivsliber er den samme som dens styrke: Den indbyggede vinkel. Den gør det let at slibe, men den kan være forkert til lige præcis din kniv. Hvis vinklen på din kniv ikke er så spids som knivsliberen - f.eks. hvis du forsøger at slibe en europæisk kniv med en knivsliber beregnet til japanske knive - kommer du aldrig rigtig i bund med æggen, og kniven bliver ikke skarpere, uanset hvor mange gange du trækker den igennem knivsliberen.

Tip! Tegn alleryderst på knivsæggen med en sprittusch, inden du trækker bladet gennem knivsliberen. Hvis farven stadig sidder på, betyder det, at den indbyggede vinkel er forkert til din kniv, og at sliberen ikke kan nå æggen.

Kniv i knivsliber

Professionel hjælp til at slibe knivene

Selv om alt håb synes at være ude, er der stadig hjælp at hente. Du kan nemlig aflevere dine knive hos en professionel knivsliber, som hjælper dig med at få skik på tingene igen.

Den rigtige opbevaring

Når du har brugt tid og kræfter på at slibe dine knive, kan det også betale sig at tænke over opbevaringen. Det er et stort no-go at smide køkkenknivene ned i køkkenskuffen til de andre køkkenredskaber. Det ødelægger nemlig den skarpe æg. Hæng i stedet knivene op på en magnetliste op væggen eller anskaf dig en god knivblok for at beskytte kniven, når den ikke er i brug.

Køkken
Vedligeholdelse

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk